Загубите ще са големи за всички, които сушата обхвана. Най-критично е положението в Добруджа, както и в района на Бургас, Карнобат, Нова Загора, Ямбол, Хасково, обобщи ситуацията с есенниците тази година Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Абсурд: Най-плодородната земя у нас дава най-ниски добиви

Зърнопроизводителят увери, че липсата на по-малко зърно в хамбарите няма да доведе до поскъпване на пшеницата и на хляба. 

„Пшеницата е борсова стока. Добивите в България не влияят на световните борси. В момента цените са около 290 – 300 лв. на тон от място“, каза Костадинов в ефира на bTV.

Той уточни, че България произвежда 3-4 пъти повече зърно, отколкото ни е нужно за потребление. Цената на хляба се формира не само от пшеницата, но и от други разходи, като ток, гориво, заплати.

Относно прогнозите за добива на зърно в страната през 2020 г. председателят на НАЗ припомни, че на Консултативния съвет по зърно преди месец ЕК даде прогноза за около 6 млн. тона, МЗХГ – за около 5 млн. тона, а самите зърнопроизводители – за 4,1 млн. тона. 

На въпроса дали се очакват фалити, Костадин Костадинов каза, че те не са изключени и даде следния пример: 

„В Добричка област се обработват 3 млн. дка. Сложете средно по 80 лв./дка рента. Това са 240 млн. лв., които влизат в населението като наеми. Оттам нататък има фирми контрагенти, с които работим – семена, препарати, горива. Всичко е навързано“, коментира зърнопроизводителят.

Статистиката до момента сочи, в Добруджа вече са пожънати 70% от засетите 1,245 млн. дка с пшеница. Средният добив е 154 кг/дка. За сравнение миналата година жътвата в Добричко е приключила с 553 кг/дка. Пропадналите площи на 100% са над 25 хиляди декара.