Темата за застраховането на земеделската продукция е оголен нерв за двете най-заинтересовани страни – фермерите и застрахователите. 
 
След като преди година отправиха това искане по време на бродирането на т.нар. Закон за градушките (Законопроект за превенция от неблагоприятни климатични събития), застрахователите отново повдигнаха темата земеделските производители, които получават субсидии, да застраховат задължително продукцията си.  
 
Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова се оплака пред националното радио, че стопаните не искат да застраховат и  посочи, че аргументът, че застрахователите не плащат при поразяване на реколта от природно бедствие, е неприемлив, тъй като подобни спорове се решават в съда.
 
От своя страна много от стопаните са категорични, че застрахователите им поставят в изключително неприемливи условия. 
„Няма коректност и това е основният проблем. На застрахователните дружества им е много хубаво да вземат парите, но после не искат да носят отговорност.
 
Заради това фермерите започнахме да си спестяваме по някой лев, за да можем при евентуален такъв проблем, да можем да реагираме. Ние трябва да ги дадем при тях, за да носят отговорност, а те като не искат, по-добре ние да си поемем отговорност“, каза преди време земеделският производител Кирил Жендов пред Фермер.БГ. И други земеделци са споделяли подобно мнение пред микрофона ни. 
 
А в същото време има и стопани, които предпочитат да се обърнат директно към държавата. Бюджетът за държавната помощ по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“ за 2019 г. е 1,5 млн. лв. 
 
Максималният размер на подкрепата, която може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха.
 
Едва 7% от земеделските площи са застраховани по неофициални данни на застрахователите, а по техните изчисления от общи приходи в застраховането в размер на 2 млрд. лв., земеделските застраховки са едва 16.2 млн. лв., коментира Юри Копач от УС на организацията, цитиран от dnevnik.bg. 
 
Той е пресметнал, че едновременно с това годишно под формата на субсидии в земеделския сектор отиват 2.5 млрд. лв. за 35 млн. декара ниви.
 
Членове на асоциацията коментираха пред медиите новия законопроект за превенция от неблагоприятни климатични събития. Първоначалната идея на Министерството на земеделието беше фермерите да плащат такса от 0.50 лв. за всеки декар, а застрахователите - отчисления от 0.8% годишно от имуществените застраховки. Заради многото възражения и от двете страни, в крайна сметка законопроектът беше отхвърлен от ресорната комисия в Парламента.