От януари до октомври 2018 г. страната ни е изнесла 46 хил. тона пресни зеленчуци и 43,4 хил. тона пресни плодове. В процентно отношение това е съответно с 41,8% и с 39,9% повече спрямо 2017 г., става ясно от последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите.
 
Най-голям принос за по-големите количества зеленчуци, реализирани навън, имат картофите (3,3 хил. тона или 15 пъти), бобовите зеленчуци (3 хил. тона или 23,8%) и доматите (2,9 хил. тона или 61,6%). 
 
Ръст се отчита и при износа на гъби, краставици, пиперки и сладка царевица. Обратната тенденция за спад се наблюдава при патладжани (25,6%) и зеле (47,3%). 
 
По-добрият общ експорт на пресни плодове за посочения период от 10 месеца се дължи главно на реекспорта на цитрусови плодове (14 хил. тона или над два пъти). При основните плодове, родно производство, чувствително се е увеличил износът на дини (5,5 хил. тона или над два пъти), череши (27,1%) и ябълки.
 
Спад в износа се отчита при грозде, кайсии, черупкови плодове, праскови, ягоди, вишни.
 
Източник: МЗХГ
 
По отношение на вноса за първите десет месеца на 2018 г. измененията спрямо 2017 г. не са чак толкова осезаеми. Предварителните данни на Националния статистически институт показват ръст на внасяните пресни зеленчуци с 11,7% до 226,7 хил. тона, а на пресни плодове – с 9,4%, до 255,3 хил. тона.
 
От зеленчуците най-много сме внасяли домати (8,9 хил. тона или 13,7%), пиперки (7,4 хил. тона или 36,4%) и краставици (6,2 хил. тона или 43,7%). По-висок внос се регистрира и при моркови и репи (18%), зеле (8,8%), лук (9,2%) и тикви (26,8%). 
 
От друга страна, вносът на картофи намалява с 6 хил. тона или 16,1% на годишна база, а този на гъби, патладжани и чесън – с между 6,6% и 18,1%.
 
Около половината от внесените количества пресни плодове за десетте месеца на 2018 г. са цитрусови плодове и банани (33,6% или 128 хил. тона). По-съществено увеличение на годишна база се отчита и при вноса на пъпеши (17,5%), череши (25,1%) и сливи и трънки (над три пъти).
 
За сметка на това намаляват количествата на внасяните черупкови плодове, круши, дини, кайсии, праскови, ягоди и ябълки.