Пчелният мед, събиран от цвета на ядливия кестен, се добива само в района на планините Беласица и Огражден и около Берковица, каза производителката Костадинка Георгиева от Петрич за Фермер.БГ.
 
 

С какво кестеновият мед е по-различен?

На вкус той е специфичен, леко сладък и с горчива остатъчна нотка. Затова е предпочитан от хората, които не обичат захар. Цветът му е тъмнокафяв, наподобява на боровия мед, но е съвсем различен като вкус и аромат. Тъй като е богат на фруктоза, той не кристализира освен след много дълго време. „Ние сме свикнали с вкуса на кестеновия мед. За нас той е най-хубавият,“ споделя пчеларката.
 
 
Тя и нейното семейство се грижат за 9–10 кошера в село Камена, Петричко, в подножието на Беласица. Там се намират насажденията с ядлив кестен, чиито цвят пчелите обожават. Той представлява дълги жълтеникави чепки с горчива миризма, които са лепкави на допир. „Освен това в полето на Петрич, където има насаждения на праскови и череши, много се пръска. Тези отрови вредят на пчелите,“ жалва се Георгиева. 
 

Защо пашата в района е ограничена?

В Петричко е много горещо и цветът е свеж само за кратък период. Ядливият кестен цъфти обикновено в края на юни, затова мед се вади само веднъж, а не на няколко реколти, както е в другите райони на страната. „Миналата година беше добра. Но добивахме мед само 3–4 дни, защото, когато е горещо, дърветата прецъфтяват наведнъж“, обяснява стопанката от Петрич. 
 
 

Каква е изкупната цена на килограм кестенов мед?

Той винаги е бил по-скъп, защото пчеларите правят много разходи. Част от кестените растат ниско в планината, а други – по-нависоко. Затова някои производители на мед периодично местят кошерите, което изисква специален транспорт, време и хора. Като цяло пчелините в планината изискват по-трудоемка и скъпа грижа отколкото другите, разположени в полската част на района. 
 
Още от едно време кестеновият мен се котира по-скъпо, като изкупната цена на килограм е от около 15–18 лв. Всяка година тя се покачва, защото се добива много малко количество и периодът, в който цъфти кестенът, е доста кратък. „Тук в района хората са свикнали с кестеновия мед и си го купуват. Много бързо свършва, защото и пчеларите намаляват“, тъжно констатира Георгиева.