„Зарзават +“ е името на най-новата инициатива за подпомагане на късите вериги на доставки на храни, която ще се реализира в България по швейцарски модел. Идеята накратко - доставка на свежи зеленчуци и плодове от местни производители, които ще пътуват от производителя до клиента най-много 24 часа. Доставката на кошниците ще бъде на адрес, указан от клиента в определен ден от седмицата. Към кошницата със зеленчуци и плодове клиентите ще могат да добавят други продукти, например мляко, сирене, кашкавал, яйца, сладкарски изделия и т.н., разказа пред Фермер.БГ Велеслава Цакова – един от инициаторите на проекта.
 
Идеята е максимално да скъсим веригата от производителя до клиента с минимално кличество посредници и да минимизираме транспортните разходи за фермерите, обясни Цакова. „Зарзават +“ ще осигурява транспорта на земеделската продукция от фермера до потребителите. 
 
В момента проектът е на етап, в който се търсят производители, които да се включат в начинанието. Първоначално то ще се реализира в региона на София. Ето защо се търсят  производители предимно от Софийска област. Организаторите обаче посочват, че са склонни да преговарят и с производители от Пловдив и Пазарджик, където има много производители на плодове и зеленчуци. 
 
Ще работим само с фирми и земеделски производители, които отговарят на законодателството и са „на светло“. Надяваме се да разработим една доста голяма система с много клиенти, на които трябва да гарантираме сигурност и качество на предлаганите продукти, които няма как да гарантираме по друг начин, обясни Велеслава Цакова. 
 
Ще се работи по предварително подготвен график. До определен ден в седмицата клиентите ще заявяват поръчките си. Посредникът ще уговаря необходимите количества и видове храни от производителя, както и това в кой ден те ще бъдат транспортирани. След това продуктите се разпределят по кошниците за 1, 2-ма, 4-ма или повече хора, според заявките, и им се доставят на адрес. Отново по график плодовете, зеленчуците и останалите фермерски продукти ще се доставят по кварталите на София. 
 
Реално ще стартираме доставките, когато съберем поне 40 потенциални клиенти, поясни Велеслава Цакова. 
 
Всички фермери, които проявят интерес към инициативата, могат да се свържат с екипа на „Зарзават +“ на  електронен адрес [email protected] , както и на тел. 02/954 10 80. 
 
"Зарзават +"  се реализира след приключването на проект LOCFOOD „Местните храни – стимул за развитието на местния бизнес“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Европейската програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ІVС и МРРБ. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!