Дори и при най-страшните световни катаклизми през ХХ век българинът е успял да засее и да отгледа реколта. Няма причина сега това да не се случи сега, въпреки извънредното положение срещу коронавируса - това е позицията на земеделски стопани от Добруджа, с които разговаря Агри.БГ. 

Задава ли се топло време за сеитбата на слънчогледа?

Докато вниманието на целия свят днес е съсредоточено върху епидемията от коронавирус, зърнопроизводителите имат много ясна задача – да се справят с пролетната кампания по сеитбата на царевицата и слънчогледа.

Как ще се случи това в условията на извънредно положение?  

„Ще работим при извънредни мерки за сигурност”, отговаря Велика Славова, председател на ЗК „Нива – 93” в село Професор Иширково, Силистренска област. Тя допълва: „Никой не е на работа в момента, но след 15 дни вече трябва да излезем и да засеем”.  

Кооперацията обработва 20 000 дка. Предстои да се засеят 4500 дка слънчоглед и 5500 дка царевица. Почти всички семена и препарати за растителна защита в кооперацията са заявени и доставени.

Сега се очаква да пристигнат последните заявки. Спазването на мерките за безопасност не затруднява фермерите, тъй като дейностите са на открито и това позволява както по-добра изолация, така и съвместяване на дейности. 

„Към момента нямаме проблеми с доставките на семена и препарати за растителна защита”, коментира младият фермер Мартин Маринов, обработващ 5000 дка в община Балчик, Добричка област.

„Наличието на епидемия кара повечето земеделски стопани да си вземат сега от всичко, което ще им трябва за сезона".

Причината е в неизвестността. "Не знаем какво ще се случи, не знаем какво ще се случи с доставките и колко време ще продължи извънредната ситуация не само у нас, но и в Европа”, допълва стопанинът.

В момента не работят, всички са по домовете си, но по време на кампания ще сеят с нужните предпазни средства и заострено внимание.

Все още има неизвестни и около кампанията по очертаване, която тази година за първи път ще се случва онлайн. В момента стопанството среща отзивчивост от страна на ДФ „Земеделие” и може да изпрати по мейл или поща всички нужни документи.

Проблем според Маринов е настъпилото засушаване. Лисата на влага говори за предстояща тежка година: 

„Радваме се на дъжда, който падна преди няколко дни, но той не решава никакви проблеми. Нямаме никакъв зимен запас. Пшеницата засега се държи, но за пролетните култури положението е трагично”.

Ако не завали до сеитба дъжд със стопанско значение, няма как пролетните култури да тръгнат и да се развият. В Добричка област всяко лято настъпват продължителни летни засушавания с високи температури, които могат да бъдат фатални след суха зима и пролет. 

От началото на 2020 г. до момента в община Балчик са паднали 40-45 литра дъжд. Това е безкрайно недостатъчно на фона на нуждите от влага в почвата.

В Силистренска област картината е почти същата. 

Велика Славова: 2019 г. беше много суха и сега продължава да няма достатъчно влагозапасяване. Нито сняг, нито дъжд. 

Валежите са със 100 литра/кв.м по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Положението е критично. Последните дъждове от 10 литра са помогнали на пшеницата и към момента тази култура се развива добре.