В плюс сме спрямо миналата година и за пшеницата, и за слънчогледа. Но тази година пазарът е малко по-труден и за двете култури. Изкупните цени са значително по-ниски, коментира производителят Димитър Гърдев.

Производител на слънчоглед: Спекулират с цените

Той отглежда 6000 дка в землището на ямболското село Гълъбинци, град Кермен и още едно съседно село. Залага повече на пшеница и слънчоглед и по-малко на царевица и ечемик.

„В момента пшеницата не можеш да я продадеш на 28 ст./кг. Цените са около 27 ст./кг. На слънчогледа е 52–53 ст./кг. Спрямо миналата година цената е с няколко стотинки надолу. За царевицата чувам, че е 25 ст./кг. За сравнение миналата година беше 28 ст./кг,“ изчислява Гърдев.

По думите му тази година се отличава с дълги периоди на засушаване и на интензивни валежи. Специално в неговия район не е имало нито много дъжд, нито дори градушки. Само една-две бури, които слабо са се отразили на реколтата.

„Като добави тази година е добре спрямо очакванията. Около 500 кг/дка е пшеницата, а слънчогледът варира от 200 до 250 кг/дка. Царевицата е готова. Очакваме всеки момент да започнем да жънем. Би трябвало да е по-добре от миналата,“ надява се земеделецът.

По негови наблюдения в различните райони на България цените са променливи, но разликата не е фрапираща – около стотинка. Факт е обаче, че навсякъде неговите колеги се оплакват от по-ниски цени на зърното.

„Не мога да кажа дали е спекула. Има спад на световните борси. Някои го оправдават с по-високите добиви в Украйна и Русия. Но винаги има доза съмнение в тези коментари,“ разсъждава Гърдев.

Специално в землището на село Гълъбинци не е имало проблем с мана по слънчогледа, както се случи на много други места в страната.

„Има проблем по-скоро с това, че не става добър сеитбооборот през годините. Сее се много малко рапица и основно пшеница и слънчоглед. Нормално е, когато нямаш един редовен, богат сеитбооборот, да започнат да ти излизат повече болести. Сортовете, които дават повече, не са толкова толерантни към болести и искат повече химически мероприятия, за да се справят с тях,“ обяснява зърнопроизводителят. 

От общо 6000 дка, за които се грижи, негови собствени са малко над 2000 дка. В района на Ямбол рентата върви около 40 лв./дка.

„Покачването на рентите ни накара да даваме всичко от себе си както физически на полето, така и финансово с препарати и торове. Идеята е да изкараме по-високи добиви и да покрием нуждите на стопанството,“ заключава Димитър Гърдев.