21 фирми кандидати по процедура за обществена поръчка, са подали документи за да участват във възстановяването на граничния  кльон с Турция, заради риска от ежегодното разспространение на шап по животните.

 

Със заповед на Областния управител на Бургас Константин Гребенаров започва първия етап от провеждането на открита процедура по възлагането на обществена поръчка. Предполага се, че заразата се пренася от диви животни, които преминават всяка година от турска на българска територия.

 

В продължение на 20 дни 9-членна комисия от представители на 3-те областни администрации в Бургас, Хасково и Ямбол ще разгледат постъпилите оферти за участие в процедурата. След като се запознае с документите, комисията ще избере изпълнител на предмета на поръчката.

 

Припомняме ви, че граничния кльон ограждащ "ничията земя"* по протежение на границата със съседна Турция се поддържаше от Национална служба гранична полиция ( НСГП ) в работещо състояние и протичащ импулсен ток по мрежата до 2001-а година. След закриването на пограничните застави, последва и поетапното разграбване на граничните съоръжения. За скрап са отишли хиляди сигнализиращи системи, както и тонове с бодлива тел и алуминиеви елементи.

 

На практика в момента Държавата ( и ЕС ) ще платят за възстановяването на нещо, което само преди няколко години е работило нормално, но заради безстопанственост и нехайство в политиките за пограничните райони е оставено да бъде разграбено.

 

Освен диви и домашни животни, територията на бившите застави в Странджанско, както и в района на Свиленгардските села Маточина, Сладун и Капитан Андреево и до днес е предпочитано място за трафик на хора от Турция и Близкия Изток към Европа, както и от Европа към Турция. 

 

* "ничия земя" ( "No mans land ") е термин, за граничните зони, където разстоянието между заграждащия кльон и фактическата граница, и е бил под юрисдикцията на гранични войски и по-късно гранична полиция. Тази територия се е ползвала за задържане или за отстрел на нарушителите по границата