За всеки стопанин има индивидуално оценяване на животните, които са били евтаназирани заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско.
 
 
Някои стопани са посочили, че предпочитат вместо пари да получат други животни след края на забранителния период. Цветан Димитров - зам.-министър на земеделието, храните и горите, съобщи това тази сутрин пред бТВ.
 
305 хил. лв. са преведени вчера, 16 юли, на 26 стопани за около 1600 овце. Това са малко над половината от унищожените. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места.
 
„Решението за евтаназиране на животните се взима от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и тя докладва в Европейската комисия ситуацията, там комитет взима решението, което идва в България и се изпълнява“, обясни зам.-министър Димитров.
 
По думите му, решението за избиването е взето от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, който има такива правомощия. 
„От БАБХ се позоваха на регламенти, директиви и решения за СЗО. Първото решение на ЕК беше да се ограничи продукцията и продажбата на мляко, месо в областите Бургас и Ямбол”, каза зам.-министърът.
 
Димитров допълни, че при един от четирите щама на чумата не се проявява характерните клинични симптоми при животните.