Новото звено за фискален контрол към Националната агенция за приходите (НАП), което започна работа от 1 януари, ще следи движението на стоки, основно аграрни, през България. Създаването му е поредната мярка на НАП, която цели да бъде предотвратено укриването на ДДС при транспорта и търговията със земеделска продукция.

 

[news]

 

Още в първата смяна от работата на новосъздаденото звено е било установено нарушение на закона, съобщават от приходната агенция. Български камион, превозващ пилешки бутчета, е влязъл на територията на страната в през Оряхово. Първоначално представителят на превозвача е посочил едно място за разтоварване на стоката, в последствие - друго населено място, но във времето за разтоварване камионът със стоката не се е появил.

 

На фирмата получател на стоките е възложена съвместна проверка с полицията, ще бъдат наложени запори и ако до 24 часа не бъде представено обезпечение в размер 30% от пазарната цена на стоката, пилешките бутчета ще бъдат конфискувани от НАП. Специализираното звено за фискален контрол следи движението на стоки по границите на България с Румъния и Гърция.

 

Сред рисковите от данъчна гледна точка са зърно, брашно, олио, плодове и зеленчуци, месо и месни произведения, захар и други стоки. Контролът се осъществява първо на границите, а в последствие - и на местата, където се разтоварват стоките във вътрешността на страната от мобилни екипи на НАП.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!