Семинар за месодайно говедовъдство се проведе в Средец. На форума експерти запознаха над 30 животновъди с правилното хранене, планиране и изграждане на месодайна ферма, както и със спецификите на добрите пасища.
 
 
Събитието се проведе на 24 октомври и се организира от Националния център за професионално обучение и компетентност към Тракийския университет в Стара Загора и Областната експертна комисия по животновъдство в Бургас.
 
Георги Куцаров бе един от лекторите, който прикова вниманието на животновъдите. Той изтъкна спецификите на добрите пасища, които от своя страна са гаранция за висока ефективност. Лекторът наблегна на разликата между естественото и културното пасище, на разходите за създаване на културно пасище, на планирането, на размера и формата, на добива и качеството, на облагородяването, организацията и ротацията на пасищата, съобщиха от ОДЗ-Бургас.
 
По думите му животновъдите почти не могат да влияят на изкупна цена на месото и субсидиите, но успешно могат да рефлектират върху продуктивността, генетиката, мениджмънта, комфорта и храненето на говедата.
 
 
Момчил Тасков пък подробно запозна фермерите с необходимостта от правилно планиране и мениджмънт при месодайните ферми. Тасков припомни, че добре планираните и организирани ферми свеждат човешкия фактор до минимум и съкращават времето на работните процеси, спестяват много грешки в бъдеще и са гаранция за възвращаемостта на инвестицията им. 
 
Следващият семинар за говедовъди ще се проведе на 7 ноември в Сунгурларе. Очакванията са на форума да присъстват около 50 животновъди, коментираха от НЦПОК за Фермер.БГ.