С 20% да бъде намален броят на пунктовете за изкупуване на череши, предлагат от ОД на МВР Кюстендил. Броят, разположението им, охранителната дейност и извозването на черешоберачите бе обсъдено с кметовете и кметските наместници в общинска администрация Кюстендил.

 

"Ограничаваме броя на пунктовете с цел да се съсредоточат на едно място, за да нямаме проблем с разточителството на ресурс от страна на полицията. Няма как да се запази миналогодишният им брой, защото в момента ресурса ни е ограничен, заради охраната на турската граница. Ние искаме пунктовете да се съберат в центъра на селата, да не са в гаражи.

 

Така ще са на публични места и всеки ще вижда кой продава", коментира началникът на РУП Кюстендил Росен Райчев, цитиран от Дарик радио. Кампанията по изкупуване на ранни череши започва в петък или най-късно в събота, заяви Валери Йовев, собственик на черешови масиви. "Намаляването на пунктове ще създаде напрежение, защото за хората не е все едно дали ще карат набраните череши на 500 м или на 4 км", коментира Йовев.

 

Той заяви още, че до момента няма сключени сделки с чужди фирми за изкупуване на череши, въпреки интереса от Русия,Косово, Черна гора, Албания, Румъния, защото няма необходимото количество череши. По думите на производителя, стопаните не са обединени в браншова организация и нямат обща политика.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!