Западно-европейските политици и представители на подкупени и поставени в зависимост земеделски неправителствени организации доказаха, че са в схемите с отровата  глифозат, след като днес в Брюксел стана ясно, че повечето големи страни членки са гласували "Въздържал се" , с което се дава зелена светлина на Европейската комисия сама да реши дали да разреши или забрани опасния химикал в земеделието.

 

От общо 28 представители на европейските страни, които днес са имали право на глас, не е постигнато мажоритарно мнозинство. От тук нататък ЕК на база документи и доклади от Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) и Европейската агенция за химически продукти (ECHA) ще вземе решение за бъдещата употреба на опасния за фермерите и екологията препарат глифозат.

 

Ако ЕК одобри удължаването на лиценза, всяка държава членка ще има опцията да го забрани на местно ниво. България обаче, бе сред 20-те държави, които подкрепиха искането за удължаване на лиценза.

 

Припомняме, че глифозатът бе определен като канцерогенен, а в САЩ редица фермери успяха да спечелят съдебни дела, заради това, че са развили рак, след като са пръскали с глифозат.

[news]