Залесяването е полезно и носи полза тогава, когато правилните растения бъдат посадени на правилните места. Това е начинът за създаването на устойчива и стабилна зелена територия, пише Грийн Тек.
 
За да бъде постигната тази цел са нужни специфични познания, чиято роля не бива да се подценява, особено при засаждането на нова растителност на места, опустели от човека или пък опустошени от бедствия.
 
Внимание върху този проблем обърна градската управа на градчето Шенай в Индия, където местната общност има огромно желание да възстанови зелената покривка на региона след опустошението, предизвикано от циклона Варда в началото на декември тази година.
 
Отразявайки положителното отношение на жителите на Шенай, след като Варда опустоши безброй дървета, в момента тече сериозно обсъждане за възстановяването на загубената дървесна покривка на града. Експерти посочват, че за изграждането на нова зелена покривка, която да може да устоява на бедствията по-добре, обществото трябва да е наясно на грешките, допуснати в миналото.
 
„Важно е обществото да направи съзнателно усилие да възстанови дърветата, следвайки научно обоснован подход. Засаждането на грешните дървета на грешното място е безполезно“, заяви служител от Министерството на околната среда, цитиран от Грийн Тек.
 
 
Няколко са факторите, които влияят върху дълготрайността на дърветата при тежки ветрове.  Близостта до бетонни конструкции, дълбочината, на която са засадени семената, плътността на засаждане, разстоянието от брега, природата на корените и видовете, които се засаждат – всички те играят важна роля при избора на правилните фиданки.