Неизвестни апаши са отмъкнали 153 чувала с пипер, намиращи се на нива край добруджанското село Септемврийци, община Каварна. Сигналът за инцидента е получен на 13 септември около 10:30 часа предиобед. От пресцентъра на полицията в Добрич уточняват, че по случая е образувано досъдебно производство. 

Тарикати жънат чужд слънчоглед

По данни на потърпевшия земеделски стопанин откраднатата от полето продукция е стотици килограми. В зависимост от размера на чувала в него се пълнят до 20 кг пипер и след това се транспортират за продажба към борсите или на дребно. Количеството на торбите и тежестта им не попречила на неуморните "ентусиасти" да натоварят пипера и да го отнесат в неизвестна посока. 

В сезона на активната търговия с есенни зеленчуци отмъкнатото количество е сериозен удар върху производството на земеделския стопанин. Пиперът в момента е много търсен и обраните от полето количества не достигат.

Цените са различни и вече почти не може да се открие продукция под 1 лв., както беше през август, поясняват още потребителите. В момента килограм от вкусния червен зеленчук се търгува на 1,20-1,40 лв./кг. Очакванията са с намаляване на количествата цената му да расте. 

Крайморските общини Каварна и Шабла са традиционни производители на зеленчуци – домати, пипер, краставици, патладжан.