Българските зеленчуци ще бъдат подложени на нов силен натиск от дъмпингов внос на стока от Турция, след като курсът на турската лира спрямо еврото и долара падна до 8-месечно дъно.
 
 
Голяма част от вносните пролетни зеленчуци у нас са именно от Турция. Значително присъствие на нашия пазар имат турските краставици, корнишони, домати, лук и пипер. Причината за поевтиняването на турската лира е политическа – касирането на изборите за кмет на Истанбул и насрочването на повторен вот на 23 юни тази година, съобщи БНР.
 
Днес, 9 май, турската национална валута се обезцени над 6,2400 лири за един щатски долар за пръв път от 24 септември 2018 г., преди да опита известна стабилизация около 6,2200 нивото, като се понижи в рамките на деня с около 0,7%. 
 
В същото време еврото поскъпна с 0,75% към 6,9800 турски лири, като дори за кратко надвиши важната психологическа бариера от 7,0000 лири - за пръв път от 11 октомври 2018 г. досега.
 
Резкият спад на валутния курс в южната ни съседка увеличава интереса на местните животновъди и търговци да продават жива стока на български стопани, а това от своя страна увеличава рисковете от трансграничен пренос на зарази по животните, особено по дребния рогат добитък.