Собствениците на животновъдни ферми за свине в област Пазарджик се задължават да осигурят добро ниво на мерки да биосигурност на обектите във връзка с регистрираните случай на африканска чума по свинете в Европа. Това съобщи д-р Гошо Ганев, експерт в Областната дирекция по безопасност на храните. 
 
 
Животновъди трябва да засилят охраната на фермите и режима на влизане и излизане от обектите, също така да осигурят и условия за дезинфекция на влизащите и излизащи от обектите МПС, обяснява Ганев.
 
[news]
„Сред основните задължения към стопаните са и недопускането на отглеждане на свине в „заден двор“ от служителите в обекта и да забранят внасянето на храни от животински произход във фермите. Фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, както и труповете на умрели животни до извозването им към екарисажите“, уточни той. 
 
Експертът каза още, че констатиране на заболели свине от африканска чума трябва да се забрани влизането и излизането на хора и животни от района на фермата и веднага да бъде сигнализиран ветеринарен специалист.