Забранява се движението и продажбите на прасета във Варненка област, каза областният управител Стоян Пасев на извънредно заседание днес, предаде БТА.
 
 
Свикването на експертната среща се наложи заради случая на дива свиня, заразена с Африканска чума по свинете (АЧС). Той бе констатиран вчера в землището на квартал Повеляново, град Девня. Това е първият случай на заболяването у нас през тази година..
 
Забраната за продажба на прасета не засяга свинекомплексите в района, уточни Пасев. В района работят две големи свинеферми – с 40 хиляди прасета в Слънчево и с 10 хиляди в Долни Чифлик. На тях ще им се дадат предписания при какви условия могат да колят и да търгуват с прасета.
 
На заседанието участваха също зам.-министърът на земеделието Янко Иванов и представители на Българска агенция по безопасност на храните. 
 
Иванов призова хората, които имат домашни прасета в района, да ги заколят и изядат. По негова информация в момента там се отглеждат 10 такива животни. Той припомни, че ако се констатира случай на заразено прасе, животните ще бъдат избити. Нерегистрираните стопани няма да получат обезщетения, допълни той.
 
Според зам.-министъра огнището на АЧС в провадийското село Тутраканци е овладяно, но явно в района има инфекция. Той посъветва стопаните там да спрат да отглеждат прасета в близките 1–2 години.
 
Хората, които ходят в гората, като ловци, овчари, гъбари и дървосекачи, трябва да бъдат особено внимателни. Вирусът е много устойчив и може да бъде пренесен от дивите прасета в домашните, припомни Иванов.