Всички са недоволни от краткото време, което беше предоставено за обществено обсъждане на новия проект на Закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи. 
 
 
„Цялата работа е, че се скалъпи един закон, който реално няма да работи“, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Фермер.БГ.
 
Какво предстои тази седмица?
Националната асоциация на зърнопроизводителите се събира на работна среща тази седмица, за да се подготви за заседание на работна група, която ще се проведе в министерството. 
 
Преди срещата в министерството, НАЗ планират среща и с Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). 
„Искаме да седнем заедно, очи в очи и всеки да си каже какви са нещата, които иска. За да търсим компромисни варианти. Мислим и решаваме“, каза Костадинов и добави, че иска да научи мнението и на колегите си от другите браншове.
 
Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) също изрази преди дни недоволството си като в становище посочи, че: „не подкрепя предложения проект, предварителната оценка на въздействието, както и начинът на настоящия процес на обществено обсъждане без провеждането на каквато и да било експертна дискусия със заинтересованите страни“. 
 
 
Според Костадинов засега посоките са две. 
„Едната е да се доизчистват определени текстове, но те са много. Знаем, че има срок, поставен от Народното събрание, в края на февруари тези текстове да влязат в парламента.
 
Другият вариант е удължаване на срока, но какво означава това за мен. 
Това означава, този срок да се удължи поне за година, за да се изработи нещо, което наистина работи и което ще е полезно, а не примерно да се отбива номер, защото някой е обещал да го има това нещо. Хубаво е да има такъв общ закон, но трябва да е нещо стойностно и да спомага за работата, а не да пречи
 
Нагласата на колегите е да се върви в една от тези две посоки, но в петък ще видим какво ще стане. 
Проблемите идват от глава земеползване и договориране. Няма какво да се заблуждаваме. Трябва обаче коренна промяна, нова концепция.
 
От друга страна, кому е нужно това нещо, след като има работещ в момента закон, макар и изкърпен. Ако се прави нещо такова, трябва да е както трябва“, коментира председателят на НАЗ.