Само един случай на АЧС е регистриран в Северозападна България през последния месец.

Още една свинеферма пребори БАБХ на първа инстанция

Той е установен в област Монтана при диво прасе. В областите Враца и Видин няма нито една положителна проба на опасната зараза, която създаде сериозни проблеми на много стопани, отглеждащи прасета.

„Сезонът на Африканската чума по свинете отминава с падането на температурите. Доказано заразата е активна през топлите месеци и особено през лятото, когато е пикът”, обясни ветеринарят д-р Цветан Цветков.

В цялата страна за този период са констатирани общо 23 случая, като основно и преобладаващо те са в южните части, сочат данните на БАБХ.

„За да се предпазят и сега, и за следващата година, стопаните, които отглеждат прасета задължително трябва да спазят противоепидемичните мерки. Всичко е подробно разписано и е изпълнимо. Твърдя го като човек, който години се занимава с ветеринарна медицина. Превенцията е важно нещо особено срещу заразни заболявания като АЧС, срещу които  няма ваксина. Не, че същото не важи и за хората, както всички вече разбираме това в условията на пандемия от Ковид – 19”, обяснява лекарят.

Според него важен момент е и изследването на дивечовото месо за АЧС и трихинелоза, което беше въведено от БАБХ. Пробите за наличие на вируса на АЧС от цялата страна се изследват в лабораториите при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт– Национална референтна лаборатория “Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси”, както и в Изпитателните регионални лаборатории в Стара Загора и Велико Търново.