Административният съд във Велико Търново се произнесе в полза на собственика на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово, който съди Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за изплащане на по-голямо обезщетение за умъртвените му преди година животни, предаде БНР.

Модул „Лов“: Как се проверяват проби през телефона

Заради заразяване с Африканска чума по свинете (АЧС) миналата година над 18 000 прасета от фермата на ищеца са били умъртвени. БАБХ изчислява и изплаща на собственика на свинекомплекса в Българско Сливово обезщетение от 4,2 млн. лева.

Административният съд във Велико Търново обаче определи да бъдат изплатени 5,4 милиона лева обезщетение на фермера.

Причината е, че ползваните данни от ветеринарите са от Националния статистически институт и при формиране на обезщетението те значително се различават от пазарните нива. Решението на търновските магистрати е обжалвано пред Върховния административен съд, който предстои да се произнесе по казуса.

Зарадини неточно изчислени обезщетения дела водят и свинефермите в Николово и в Бръшлен, които също пострадаха от АЧС. Собствениците на тези свинекомплекси също на първа инстанция осъдиха БАБХ.