Изследователи от Политехническия университет в Картахена, Испания, установиха интересна зависимост. Тя е свързана с повишаването на добивите от пъпеши с 30-50% с помощта на съчетаването на културата със зелен фасул. Отглеждането на пъпеши непосредствено до фасул не само увеличава реколтата, но и намалява замърсяването на почвата, пише ECOticias.com.

Почти двоен скок в износа на пресни плодове и зеленчуци

Този извод е един от първите в рамките на проекта AsociaHortus, чиято цел е да изследва съчетаването на земеделски култури за постигането на по-добра продуктивност и оптимално използване на екосистемата.

В рамките на изследването е оценен ефекта от комбинирането на типични земеделски култури за Средиземноморския басейн, например броколи през зимата и пъпеши през лятото, засети едновременно с бобови култури.

Проектът AsociaHortus цели също така да се повиши количеството на нутриентите, да се подобри почвената структура и да се задържи въглеродът.

Според изследователя Раул Зорноза „съчетаването на интензивни култури с бобови е пример за подход, насочен към предпазване от деградация и едафично замърсяване. Испанските учени искат да стимулират прилагането на този тип практики, за да се запази качеството на обработваемите площи в страната.