Регистър на зеленчукопроизводителите ще прави от 1 октомври Министерството на земеделието и храните. Целта на създаването на регистъра е да се знаят всички производители в България, заяви в интервю за БНР зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Според Гечев регистърът ще дава прогнозни средни стойности на това, което е възможно да се произведе от единица продукция. Целта е да се ограничи практиката прекупвачите да не плащат данъци и да реализират големи печалби на гърба на производителя.

 

Явор Гечев заяви, че продължават да се правят проверки по границите и мерките ще продължат дотогава, докато няма трайно законодателно решение. То се изработва в момента, моделът е готов. Ще бъде създадена и специализирана дирекция в МЗХ.

 

„Идеята ни е през октомври да бъдат приети промени от НС, които да въведат цялостната система на базата на добрите примери от Румъния и други страни по отношение на вътрешнообщностните доставки”, каза зам.-министър Гечев. И обясни, че ще се търси директна връзка между производителите и големите търговски мрежи. Според него, когато се ограничава вносът, статистиката показва, че в магазинната мрежа има много повече български продукти за прясна консумация.

 

Гечев обясни, че в следващия програмен период в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще има специална подпрограма, която ще е само за малки производители и по която режимът ще е облекчен.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!