Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев се включи в третия ден от 9-ата среща на местните власти, която се провежда в курортния комплекс Албена. Явор Гечев представи какво е направено до момента и какво приоритетно ще бъде свършено по Програмата на развитие на селските райони (ПРСР).

 

До момента е наваксано изоставянето, а желанието е новата програма да бъде по-различна като структура, посочи Гечев, цитиран от Фокус. Секторите ще имат свои вътрешни бюджети и няма да се прехвърлят средства от един сектор на друг. Целта е повишаване на Брутния вътрешен продукт. До момента близо 10 милиарда лева са влезли по различни земеделски програми. По думите на Гечев, не е важен само постигнатият икономически ефект от новата програма, но и реално осигуряване на минимален стандарт на живот в малките населени места.

 

По отношение на общинските проекти стремежът е да се увеличат леко ресурсите за тях. Логиката сега е, каза Явор Гечев, да не се оставят образно предадено „бели петна“, защото не е справедливо някои населени места да останат без средства. Около 600 млн. евро са предвидени за 2014 година. ПРСР ще бъде отворена за малките население места и развиване на бизнес там. Ще има гарантирани бюджети за национални важни отрасли.

 

С една или две години се отлага преструктурирането на малките фирми, произвеждащи мляко. Освен това ще се иска разрешение от Европейската комисия за закупуване на земеделски животни. Въвеждат се и определени услуги за малките млечни фирми. Отворен е много голям таван за директни продажби на мляко.

 

Ще се отвори разрешителен режим за ферми с 4 до 10 крави за осъществяване на големи директни продажби на мляко, а за ферми с над 10 крави – за отваряне на мандри. Ще се утвърждава практиката на използване на инсталации за директна продажба на всякакви животински продукти, като мляко, яйца и т.н. Сега се прави реален анализ на общинските разходи, като те също ще се приоритизират.

 

От МЗХ са категорични, че няма да има прехвърляне на пари от един приоритет в друг. От там не отричат, че това може и да затрудни общините при разработване на проекти и за улеснение съвсем скоро публично ще бъде оповестено кой приоритет (например животновъдство, зеленчукопроизводство и т.н.) с какви средства ще разполага.

 

Същевременно в ДФ „Земеделие“ ще се планира „дозиран прием“ на документи, за да се избегне натрупването и забавянето на процедурите. Явор Гечев посочи още един приоритет на ведомството, което ръководи – 20 български общини да се сдобият скоро с широколентов интернет, а в последствие някои села там и където е необходимо, да имат изградени интернет точки с цел достъп до информация.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!