Министерство на земеделието публикува за обществено обсъждане насоките по четири процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

До 5 май може да се изпращат писмени предложения и коментари по публикуваните документи чрез ИСУН или на електронна поща, посочена от Министерството на земеделието.

Подготвяните процедури са следните: 

BG-RRP-6.005- „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“.

Подкрепата по процедурата цели по-ефективно използване на водните ресурси в земеделските стопанства, на базата на внедряване на водоспестяващи технологии, използване на пречистени отпадъчни води, автоматизиране на процесите на управление на водите, намаляване на загубите на вода и пр., съобщават от аграрното ведомство. 
Общият размер на средствата за всички одобрени предложения за инвестиции по процедурата е 99 736 317 лева без данък добавена стойност (ДДС). Разходите за невъзстановим ДДС са допустим разход по НПВУ и се финансират със средства от държавния бюджет, които възлизат на допълнителни 19 947 262 лева. 

BG-RRP-6.004 „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“.

По тази процедура ще се предоставя безвъзмездна финансова помощ за реализация на целеви инвестиции, за закупуване на материални и нематериални активи за дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени. Предвидените средства са в размер на 318 048 200,30 лева без данък върху добавената стойност (ДДС). Разходите по налога ще се финансират с държавни средства в размер на 63 609 639,28 лева.

BG-RRP-6.006 „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“

Целта на тази процедура е да се подпомогне предлагането на пазара на продукция от сектор „Плодове и зеленчуци. Помощта ще се предоставя на земеделски стопани, вкл. групи или организации на производители. Минималният размер на допустимите разходи за едно предложение за изпълнение на инвестиции е  300 000 лв., а максималният - 2 346 960 лв.

№ BG-RRP-6.007 „Инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни, в т. ч. добив на биологичен материал от тях“.

По тази процедура се цели насърчаване на развъдно-подобрителната дейност при едрите и дребни преживни животни (ЕРД и ДРД), и по-конкретно - отглеждането на качествени мъжки разплодници с ценни наследствени, биологични и стопански качества, като един от съществените фактори за постигане на бърз генетичен прогрес. В този случай финансовата помощ ще се предоставя на развъдни организации на едри и дребни преживни животни.
За инвестиции са предвидени  4 591 920,14 лева без ДДС, който е допустим разход и ще бъде поет от бюджета. 

Потенциалните кандидати по процедурите могат да се запознаят с условията и изискванията ТУК.

След няколко преработки българският План за възстановяване и устойчивост на стойност над 12 млрд. лева беше одобрен от ЕК през април миналата година. Поради липса на необходимото законодателство обаче работата по него върви бавно, освен това депутатите от последния Парламент настояват да се преразгледа настоящият вариант. 

Това може да се направи само в изключителни случаи, контрираха от Европейската комисия. По Плана бяха орязани парите за земеделие и страната ни се лиши от възможността да създаде модерни хидромелиоративни системи, без които трудно ще отговори на настъпилите климатични промени.