Не смятам, че решението за мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци ще отблъсне инвеститорите, тъй като самото решение смятам, че ще бъде прегласувано, каза Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. България е поела ангажименти към Европейския съюз и затова смятам, че това ще бъде преразгледано, каза още Александров.

 

Според председателя на Видинския съюз на зърнопроизводителите има определени правила които трябва да бъдат спазвани и както ние имаме право да купуваме земя в други Европейски държави, така и европейците ще трябва да могат да купуват земя в България. Стандартните нива обаче в различните държави от Европейския съюз спрямо България са различни. "Един декар земеделска земя в България струва цена която в Европа е няколко пъти по-висока и чуждестранните инвеститори с ресурса които разполагат биха могли да инвестират пари в България, което на по-късен етап би могло да създаде известни проблеми на българските земеделци и фермери по отношение на това, че след време биха могли да арендуват чужда собственост", допълни още Александров, цитиран от радио „Фокус”.

 

През годините в сектор земеделие все още не са създадени устойчиви и ясни правила за работа и предвидимост. Земеделският сектор в България е изключително рисков от гледна точка на климатични условия и международни пазари. При наличие, че България е била един от сериозните производители на месни и млечни продукти сега поради лош преговорен процес при влизането ни в ЕС и лоша структура на животновъдството в България се налага внасянето на тези продукти от други европейски държави, каза още председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!