Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. Това е обявил заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, цитирани от БТА.
 
В момента тече друга процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония. Според Петров двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ. Петров е призовал японските компании да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа. Той е обяснил, че има възможности за влизане в държавните и частни индустриални зони у нас.
 
Япония има 35 млн. малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари.
 
Между България и Япония съществува неизползван потенциал за нарастване и диверсифициране на двустранния стокообмен. Необходимо е и двете страни да търсят експортни възможности за балансиране и увеличаване на двустранния стокообмен, чрез насърчаване на преките контакти между български и японски фирми и бизнес партньори, каза шефът на агенцията за малки и средни предприятия Мариета Захариева. Тя се е срещнала с Атсуши Тойонага, комисар на Японската агенция за малки и средни предприятия.
 
На форума в София са присъствали над 50 български и японски компании.Форумът е по проект, финансиран по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!