Таргетите, които сме поставили относно Зелената сделка, са политически за Съвета. Те ще бъдат дискутирани с държавите членки, но няма да бъдат непременно задължителни. Това каза еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски по време на пресконференция за журналисти, на която Агри.БГ също присъства.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

“Относно Зелената сделка и целите, които сме поставили, като процента за намаляване на използването на препарати за растителна защита и за биопроизводство, са все политическите таргети за Съвета. Разбира се, ще ги дискутираме с държавите членки и ще ги попитаме какви са техните предложения в националните им стратегически планове, но те няма да са строго задължителни”, коментира Януш Войчеховски и даде пример.

“Тези 25%, които сме заложили за биоземеделие, не са задължителни. Например в моята страна Полша площите с биопроизводство са едва 3%. Към тези страни нашите въпроси ще бъдат: "Какво предлагате, за да повишите отглеждането на биологични площи във вашата страна? Какви инструменти ще използвате, за да помогнете Европа да достигне тези 25%, които са планувани за целия ЕС?”, обясни Войчеховски, който за първи път дава яснота относно критериите, на които много от българските фермери гледат не просто с притеснение, а и със страх.

Войчеховски коментира, че е оптимист относно новите стратегии и тяхното приемане от страна на стопаните. Неговото мнение обаче силно не кореспондира с това, което се случи в началото на годината, а именно множество протести в Западна Европа, които недоволстваха от високите и амбициозни изисквания на Зелената сделка.

“Аз съм сигурен, че няма да имаме проблеми с тези цели. С тези заложени проценти виждам как много повече малки фермери ще бъдат заинтересовани от сектора на селското стопанство. Сигурен съм, че те ще видят шанса да развиват земеделие в своята държава членка. Може би съм прекалено голям оптимист, но съм убеден, че фермерите ще искат да участват в инструментите, заложени от Зелената сделка”, заключи Януш Войчеховски.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.