Повечето ябълки за износ от Украйна са преимуществено плодове от стари изоставени градини. Те се сертифицират като диворастящи, а след това се продават в Европейския съюз, това заявява Иван Гавран, главен специалист по сертификация, пише изданието "АгроЮг".

Предстои ръст на производството на круши през сезон 2018/2019

Много е просто – отиваш в края на сезона, събираш, сертифицираш и изпращаш, допълва Гавран. При това събраната реколта се изнася не само в свеж вид, но и преработена в концентрат.

Въобще по-голямата част от износа на био производство в ЕС се състои от диворастящи плодове. Този процес има своите предпоставки, в това число и отсъствието на контрол от страна на държавата, обяснява специалистът.

Само от боровинките се изнасят 3000-4000 хил. тона, а от къпините тази година – само 200 тона. Изнася се и червена боровинка.

Гавран подчертава, че на теория има възможност да се сертифицира износ на орехи като био диворастящи. За това обаче има пречки - „специалните“ условия на митниците.

Силното търсене на вносни био продукти в ЕС е обусловено от факта, че потребността от био производство там расте много по-бързо, отколкото може да осигури местното био производство. Това създава за украинските производители голяма възможност за търговия. Само предприятията, които са сертифицирани по системата „Органик стандарт“ за последната година например са изнесли в ЕС 160 000 тона продукция.