Английски фермери с изненада установиха, че засегнатите от минусови температури ябълкови дръвчета са дали двойно по-едри плодове от обикновеното.
 
 
Сортът Бребърн е много популярен във Великобритания. За ужас на овощарите обаче през април тази година насажденията им бяха засегнати от небивали за последните 20 години студове, съобщи "Гардиан".
 
Температурната аномалия доведе до пълно спиране на цъфтежа, като направи невъзможно и опрашването. В резултат стопаните загубиха до и 10% от реколтата.
 
А след това стана чудо. Настъпиха благоприятни условия за развитие и по време на вегетационния период запазилите се плодове получиха целия запас от хранителни вещества, предназначени за преждевременно загиналите. В резултат оцелелите бребърни пораснаха до гигантски размери.
 
Средното тегло на всяка ябълка се оказа 450 грама при положение, че обикновено е 170 грама. Оцелелите след измръзването плодове се оказаха с по-ярък и наситен цвят, но с белег – пръстеновиден белег върху кората.
 
Предприемчив търговец реши да превърне всичко това в плюс, като обяви, че смята да продаде 120 000 гигантски ябълки, без да ощетява себе си или производителите. „Тези ябълки са най-огромните, които съм виждал някога. И съм убеден, че хората с удоволствие ще купуват тези вкусни, сочни плодове“, заяви смелият предприемач.