Втори случай на умряла крава откриха във варненското село Млада Гвардия. Съмненията са за антракс като причина за смъртта, но те все още не са потвърдени, заяви пред БНТ Стоян Пасев областен управител на Варна. Умрялата крава е в непосредствена близост до установената зараза, в съседното стопанството. Проявените симптоми са същите като на болестта, но също са характерни и за слънчев удар.

В населеното място е започнала ваксинация на стопанските животни и до нейното приключване е забранено стопаните да ги извеждат извън дворовете си. В околността вече са обезпаразитени пасищата и сметищата.
 

"Към момента нещата в Млада гвардия са овладени". Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, след като един човек във варненското село почина от антракс заради консумация на месо от заразена крава.
 
Шарков посочи, че всички лица, които са били в контакт със заразеното месо, са установени и са получили необходимите медикаменти. Заместник-министърът увери, че инфекцията не се предава по въздушно-капков път, а самият човек не е заразен за хората около него.
 
"Ако навреме потърси медицинска помощ, той може да бъде излекуван", подчерта д-р Шарков.
 
Днес започва ваксинацията на животните в Млада гвардия. Междувременно стана ясно, че второ заразено животно е умряло във Варненско.
 


© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!