Да се проверят всички къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на територията на цялата страна. Това разпореди главният прокурор Сотир Цацаров, се съобщава на страницата на Висшия касационен съд.
 
Проверката е възложена на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). Тя ще касае всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ за периода 2007–2013 г. Целта е да се установи дали има злоупотреби със средства на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
 
Освен документална проверка служителите на ГДНП ще се убедят на място дали къщите за гости се ползват по предназначение. Те ще изискват заверения копия от регистри за настанени туристи, както и информация за заплатени туристически данъци.
 
От районните управления на МВР ще се правят справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери и дали вписаните в регистрите гости действително са били в дадената къща.
 
Проверките трябва да приключат до два месеца. До тяхното възлагане се стигна след поредица от медийни скандали за къщи за гости, изградени с евросубсидии, които обаче не се ползват по предназначение. В тях бяха замесени имената на вече бивш зам.-министър и депутат.