Протеиновите култури са все по-търсени от американските производители не само за да подобрят сеитбооборота, но и за да търсят нови ниши за доходи, коментира порталът Agroxxi.ru.

Протеиновите култури отново на мода

Напоследък лошите нови в агросектора на Щатите са все по-често. Падат цените на соята. Царевицата и пшеницата също се търгуват значително под високите си нива. Продължава търговската война с Китай, която затваря достъпа до важен пазар за земеделските производители. Полета, наводнени от проливните дъждове, също са проблем.

На фона на тези проблеми обаче производството на протеинови култури в САЩ се увеличава. Тук положителна роля играе повишеното търсене на алтернативни източници на протеини както от директните консуматори, така и от производителите на храна за домашни любимци. Такава е и тенденцията в Канада.

Експертите от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН също се изказват в полза на протеиновите култури, прогнозирайки, че тяхната консумация ще нараства в следващите 10 години. В своя годишен доклад за перспективите в земеделието до 2028 г. те посочват ръст от 1,9% на година, предаде Агенция „Франс прес“.

Според анализаторите повишеното потребление на протеинови култури ще бъде най-значимото сред основните хранителни продукти. Прогнозите сочат, че при зърнените култури то ще е едва 1,2% годишно за период от 10 години, а на храни от животински продукти, меса и млечни продукти – 1,7%.