Вирусът на Африканската чума по свинете все още не напуска пределите на Северозападна България и това възпира част от стопаните да си върнат животните в боксовете.

Лично стопанство се регистрира само за 15 дни

„Казаха ми, че за да изпълня всичките изисквания, освен дезинфекцията, трябва да осигуря и площ, на която изпражненията на животните да престояват поне 40 дни и след това да ги извозвам извън стопанството и да ги загробвам. Няма как да се справя с това и засега ще се въздържа да се върна към отглеждането на прасета“, коментира Кирил Костов. Още през 2019 година той спрял да се занимава с това след като заради болест, констатирана в намиращо се наблизо стопанство се наложило да изколи всичките си прасета.

Другото, което го кара да се възпира е страха, че заразата ще се върне. Оказва се, че тя и сега има проявления сред дивите прасета в региона. Съгласно официалните данни, публикувани в информационната система ADNS случаите на Африканска чума в България през последната седмица са изцяло при диви свине и са общо 18 на брой. Прави впечатление обаче, че половината т.е. 9 от тях са установени на територията на област Монтана.

 „Този вирус доказано е много устойчив в изпражненията на животните и труповете на умрелите прасета. Факт е, че дивите са своеобразен резервоар на заразата и затова е препоръчително да се намали популацията на тези животни в природата. Така ще се намали вероятността от нов бум на болестта в региона през следващото лято“, коментира ветеринарят д-р Цветан Ценов.

От страна на Регионалната дирекция по горите в Берковица пък уточниха, че в сезона за активен групов лов  в областите Видин, Враца и Монтана до месец януари 2021 година са отстреляни общо 1500 животни.