Есенните посеви получиха добър тласък за развитие от топлото време, което се задържа през последните дни. На места максималните температури достигнаха  до 27-29°С. 
 
 
През повечето дни от следващите седем дни се прогнозират наднормени температури, ефектът от които ще бъде ускорена вегетация при зимните житни култури и рапицата, се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ към БАН. 
 
„До края на второто десетдневие на месеца при пшеницата и ечемика ще протича масово фаза вретенене. При рапицата ще преобладава фаза бутонизация. През този период при зимните житни култури трябва се следи за появата и вредната дейност на обикновената житна пиявица, а при зимната рапица - на рапичния цветояд“, посочват специалистите.
 
И добавят, че по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от периода.
Според метеоролозите до средата на април се очаква подобрение на условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа, започнала на места в Дунавската равнина - Бъзовец, Новачене, Павликени. 
 
В полските райони температурата на почвата в 10-сантиметровия слой ще бъдат с подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърно.
 
В края на седмицата се очаква спад в температурите и нормализиране на топлинните условия. До края на второто десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.