Сеитбата на есенниците в Русия достигна рекордно ниво и възлиза на 17,5 мил. ха. Това е със 186 хил. ха повече в сравнение със същия период на 2018 г., сочат данните на Министерството на земеделието на Русия към 22 октомври. 

Царевицата гони рекорд в Русия
 
По-интензивната работа на полето е благоприятствана от топло време през предходната седмица, като преди това паднаха доста дъждове. Ето защо земеделските производители в южните райони на Русия сериозно ускориха сеитбата. 

Регионите на Южния федерален окръг и Севернокавказкия федерален окръг са засели 8,4 млн. ха, което е с 90 хил. ха повече от миналата година.

Най-голям принос за увеличаване на площите имат земеделците от област Ростов, които засяха 2,5 млн. ха, или с 98 хил. хектара повече спрямо година по-рано. Техните колеги от регион Оренбург също увеличиха площта с есенниците до 0,8 млн. ха. 

Все пак има райони, в които сеитбата върви с по-бавно темпо. Става дума за полуостров Крим, където са засети 0,26 млн. ха, или със 135 хил. ха по-малко в сравнение с 2018 г.

Анализатори: „Очаква се общата площ с есенници да бъде близо до рекордните 19,2 млн. ха през миналата година, от които 90–91% ще са пшеница.“

Перспективите за есенниците засега изглеждат близки до средните или малко по-добри, казват от аналитичния център „СовЭкон“. Падналите дъждове попълниха запасите от влага, а топлото време допринесе за развитието на растенията

Подобни оценки дава и Центърът по хидрометеорология в Москва. Според агенцията агрометеорологичните условия за развитие на есенниците през октомври на по-голяма част от руската територия са били добри и задоволителни.