Реколтата от слънчоглед в нашия регион на света през тази година е огромна и това ще доведе до спад на цените, смятат експерти.

Прогноза: Цените на пролетниците ще падат още

Аналитичният център „СовЕкон“ рязко повиши прогнозата си за реколтата от слънчоглед в Русия. Новата оценка е за 13,9 млн. тона или с 0,8 млн. тона над очакванията, обявени през октомври. 

Експертите: „Това е нов рекорд. Реколтата ще надхвърли предишния максимум от 12,8 млн. тона, който беше отчетен през 2018 г.“

Основната причина за този ръст са високите добиви в руския регион Централен Чернозем. Там вече са ожънати около 60% от площите със слънчоглед, като средният добив е 280 кг/декар.

За сравнение в България жътвата на слънчогледа приключи, като средният добив тази година е 231 кг/декар - с 10% под отчетения през миналата година.

Най-високите резултати в Русия са в Поволжието. В южните части на страната количествата са близки до рекордните. Наблюдателите подчертават, че времето през тази стопанска година беше неблагоприятно за есенниците, но помогна за доброто развитие на късните пролетници.

През следващите седмици експертите очакват бързо поевтиняване и даже сривове на цените на слънчогледа. Регионалният пазар като цяло ще бъде подложен през следващите месеци на силен натиск от рекордната реколта както в Русия, така и в Украйна.