Народното събрание одобри намаление на Данък добавена стойност (ДДС) на виното от 20 на 9%. Освен за виното със същия дял се намалява ДДС за бира, туроператори, екскурзиите със случаен превоз, фитнеси и басейни. По-ниската ставка ще бъде в сила от 1 август 2020 г. до 31 декември 2021 г.

2,4 млн. лв. са заявени за кризисно съхранение на вино

Текстът е включен в преходните и заключителни разпоредби в Закона за местните данъци и такси, с които се променя Законът за ДДС. Предложението е внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Промяната бе оповестена в понеделник от премиера Бойко Борисов.

Според вносителя, лидера на НФСБ Валери Симеонов, така ще се подпомогне основно туристическият бранш, който е най-засегнат от кризата и ще се увеличи събираемостта на данъка.

След приемането на предложението от Бюджетната комисия към Народното събрание експерти изразиха опасения, че срещу България може да започне наказателна процедура от Европейската комисия заради нарушение на европейски директиви. От отговор на ЕК на въпрос на "Дневник" обаче става ясно, че страните членки имат право да намалят ДДС за консумацията на алкохол на място заради кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус.