2,4 млн. лв. е заявената финансова помощ по мярка "Кризисно съхранение на вино" от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Лозана Василева при откриването на „Винен фест Бургас 2020“.

ЕК прие две нови мерки за подкрепа на винения сектор

Подадени са заявления от 34 кандидати. Очаква се средствата да бъдат изплатени до 15 октомври 2020 г. Чрез помощта ще се осигури „глътка въздух“ за производителите на вино, които поради пазарната криза и затруднените икономически отношения не могат да реализират своята готова продукция. Финансира се съхранението на залежалото количество вино. Бюджетът по мярката е 5 млн. лв.

Василева припомни, че във връзка с пандемията COVID-19 бяха утвърдени и приеми по кризисните мерки „Застраховане на реколта” и „Събиране на реколтата на зелено” за финансовата 2020 г. По думите й по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ предстои окончателно плащане на кандидатите, договорирани през 2019 г. Ангажираните средства са в размер на 12,9 млн. лв. и ще бъдат изплатени също до 15 октомври. Предстои отваряне на нов прием по нея от 17 до 21 август с бюджети за 2021, 2022 и 2023 финансови години.

Към момента площите с лозя в страната са 60 862 ха, поясни заместник-министърът. Положителна тенденция е, че 61 % от общата им площ са регистрирани за производство на вина със защитени наименования за произход (ЗНП) и защитени географски указания (ЗГУ). Това дава на производителите на вино изключително право да използват регистрираното име на своя продукт, както и специален знак върху опаковките на продукта, предлаган на пазара.

"За последните три години, от 2017 г. до сега, има регистрирани нови 31 винопроизводители, като общият им брой за страната е 294. Износът на български вина е постоянен и с положителен тренд на покачване“, каза още Лозана Василева.

Тя подчерта, че в първото полугодие на 2020 г. нивата на износ на българско вино се запазват в границите на предходните години. По някои традиционни направления, като Китай, се отчита спад, който обаче се компенсира с увеличени продажби към страни в ЕС.