Реформата на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) няма да спре. Това заяви европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски по време на Конференцията на ЕС за перспективите в селскостопанския сектор (The 2020 EU Agricultural Outlook conference) за 2020 г. Агри.БГ беше част от събитието.

Сериозен конфликт в ЕС: Франс Тимерманс заплаши да спре реформата за ОСП

Войчеховски оспори изказването на заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, че предложенията за реформа ще бъдат оттеглени.

Преди месец Тимерманс предизвика бурни страсти сред евродепутатите, със своя заплаха, че има намерение да оттегли законодателните предложения за промените в ОСП, тъй като не са достатъчно “зелени” и амбициозни. Седмица по-късно Тимерманс отстъпи, но това не промени разгорещените дебати.

Тимерманс отстъпи: Предложенията за реформата на ОСП няма да бъдат спрени

От своя страна Войчеховски заяви, че новата ОСП ще допринесе значително за Зелената сделка. Той даде пример с идеята за скъсяване на пътя на храната и стратегията от “От фермата до трапезата”. Според европейският комисар това би довело до по-малко емисии, а също и по-ниски разходи по веригата, което би било положително не само за фермерите, но и за потребителите. 

От по-практическа гледна точка Войчеховски посочи, че няма време да се излезе с ново законодателно предложение. Реформата, която се обсъжда в момента, беше представена от Комисията преди три години. Целият процес по одобряването й ще продължи до 1 януари 2023 г., преди новата ОСП наистина да започне. Оттеглянето на настоящото предложение ще доведе само до допълнително забавяне, категоричен е Войчеховски.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg