Петте най-големи производители на картофи в ЕС увеличиха площите, засадени с картофи през тази година, независимо от ниските изкупни цени на европейския пазар.
 
 
Лидери в производството на картофи в Европа са Белгия, Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания. Те са разширили засадените площи общо от 583 479 хектара през миналата година на 585 608 хектара през тази година или с 0.4%, съобщи NEPG – организацията на Северозападноевропейските производители на картофи, цитирана от freshplaza.com. 
 
Запасите от картофи в ЕС остават високи, но поради хладната пролет и късното насаждане пазарът ще получи със закъснение реколтата от ранните сортове. Това е причината NEPG да очаква удължаване на сезона за преработващата промишленост в сектора.
Специалистите очакват същата ситуацията и в търговията пресните картофи за директна консумация.
 
 
Прогнозите сочат, че през следващите месеци пазарът ще бъде силно разслоен. Картофите с високо качество ще се изкупуват на по-високи цени в сравнение с миналата година, докато за продукцията с по-ниско качество се очаква още по-голямо поевтиняване. 
Забелязва се и тенденция към засаждане на повече картофи за производството на нишесте в Германия, Франция и Холандия.
 
 
Независимо от климатичните особености през тази година, от NEPG се надяват, че в края на сезона в Европа ще има достатъчно картофи с добри качества за пържене.
 
Предлагането на качествен посадъчен материал от картофи също насърчи увеличаването на площите в Северозападна Европа. Там е налице и по-голямо търсене на продукцията от страна на преработвателите. В същото време сравнително ниските цени на пшеницата и на цвеклото стимулират производителите на картофи да се придържат към своята култура.