Качеството на продуктите на българския пазар не е по-лошо от това в Западна Европа. Това каза за Фермер.БГ Владимир Иванов, председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКБСТ).
 
„В момента качеството на храните в България се обсъжда по много медии и има най-различни версии. Не съм съгласен с твърдението, че за източните народи се предлага едно качество, а за западните – друго“, това каза за Фермер.БГ Владимир Иванов. 
 
Той обясни, че на нашия пазар имаме това качество, което плащаме. Пазарът е такъв и усвоява такива цени, такава потребност каквото е агрегатното търсене.
 
„Не може да се предлага стока, която пазарът не желае да усвои. В момента всичко е абсолютно балансирано и е следствие на взаимодействие между търсене и предлагане“, коментира председателят на ДКСБТ.
 
Според него плодовете и зеленчуците на българския пазар, в никакъв случай не са с по-ниско качество, в сравнение с тези, които се предлагат на пазарите в Западна Европа, въпреки че нашият пазар е по-малко развит и се прилагат по-лоши търговски практики.
 
 
„Портокалът може да дойде по-лошо етикиран, по-лошо партизиран, ще е с различни размери. Ако качеството на портокала ще е по-ниско от това, което се предлага в Западна Европа, ще е с 2-3%. Не видимо различаващ се, но такъв, който можем да платим“, каза Иванов.
 
Той обясни, че в момента имаме сравнително евтини продукти, спрямо цената на всеки един европеец, а в същото време свръх качествени, спрямо това, което би заплатил в една Франция.
 
„Същото е с месото, същото е с кашкавалите. Нашият кашкавал „Витоша“ е с качество не по-лошо от това на най-елитните френски сирена. В България можеш да си го купиш на 13 лева, а във Франция качеството на такъв тип продукт е 80-90 евро. Аз не знам защо трябва да се подценяваме“, категоричен е председателят на ДКСБТ.
 
Според него, ако държавата започне да нанася критерии за качество и да се намесва грубо в пазара, това ще убие частната инициатива, ще го изкриви и съответно ще монополизира дадени сектори. 
 
 
„Ние трябва да изберем – или сме свободна пазарна икономика и живеем в свободен демократичен свят, където нещата се диктуват от свободния пазар, или правим командна икономика в централизиран капитализъм, какъвто имахме доста години“, каза Иванов.
 
Той обясни, че свободният пазар е доказано много по-ефективен и избира най-доброто. 
 
„Това, което трябва да направим е да поработим по темата как можем да бъдем по-платежоспособни, за да си платим по-високо качество. И след време да кажем: Ето, нашият пазар е само с висококачествена стока, защото сме платежоспособни“, смята председателят.
 
Иванов добави, че за съжаление една много голяма част от потребителите се съобразява не с качеството на продуктите, а с това колко може да си позволи. Целта е да повишим доходите на населението, а това ще стане с развитие на лека индустрия, работни места, с много работа. 
 
 
„Много хора в България искат да постигнат велики дела без да работят. Няма как да стане. Трябва да ни е ясно, че при това състояние на нещата единствения начин да сме равни на другите народи и да сме конкурентноспособни е да завием ръкави и да започнем много да работим и по-малко да говорим“, категоричен е председателят.
 
Той твърди, че селското стопанство е много важен отрасъл, защото е основополагащ и е свързан с развитието на туризма, леката индустрия и още много други услуги.
 
„Бъдещето на България е в развитието на този отрасъл и свързаните с него. Нито един турист дошъл в страната ни не бива да яде храна произведена извън нея. А това става с количества производство и с високо качество“, каза Иванов.
 
Според него страната ни има огромен потенциал за развитие и е необходимо обединение и много работа.