Здраво стадо, добра механизация и самостоятелна преработка на добитото мляко – това е в основата на успеха на стопанството на Ружди Хасан от бургаското село Каменяк, община Руен.

Семейна ферма с редки породи се издържа от собствена минимандра

Той е трето поколение животновъд в планински район, който има своите особености. Неговата ферма е разположена в Източна Стара планина, едновременно близо и далече от черноморските курорти.

В стопанството се отглеждат около 800 овце от породата „Българска синтетична“ и 150 кози „Алпийска френска“ и швейцарската „Тогенбург“. Доенето е механизирано, така че с по-малко работна ръка се постига по-голяма ефективност. 

От голямо значение за здравето на животните и за качеството на млякото е, че те се отглеждат пасищно. Фермата се грижи за около 1500 декара пасища. Отделно произвежда фуражни култури за изхранването на стадото през зимата.

По подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) Ружди Хасан получава подкрепа за изграждане на минимандра. Съоръженията вече работят и произвеждат продукция, която намира много добър прием на пазара, разказа пред Агри.БГ фермерът.

Ружди Хасан: „Млякото преработваме в нашето предприятие. Произвеждаме овче прясно мляко, кисели млека, сирене и кашкавал, извара. Също и козе – имаме кисело козе мляко, козе прясно и сирене, кашкавал.“ 

Изкупните цени, предлагани от големите мандри в региона, вече нямат значение. Млякото, което се добива във фермата, се преработва изцяло на място. А с настъпването на активния туристически сезон търсенето на качествени млечни продукти расте.

Ружди Хасан: „В момента реализираме продукцията си на пазарите в Бургас и във Варна. Продаваме в млечни магазини и имаме постоянни клиенти, които харесват нашите храни.“

Най-важното според него е на хората да се предлагат истински, здравословни, качествени продукти. Затова смята, че интересът към фермерските стоки на пазара е оправдан.

Всяка от тях се различава от другите като начин на производство и вкус, а контролът върху качеството често превишава стандартите в индустрията. Малкият производител гарантира с името си за тези продукти.

„Съдейки по себе си, контролът, който ние прилагаме от самото начало – от храненето и отглеждането на животното до крайния потребител, този контрол е много жесток. Особено що се отнася до хигиената“, каза Ружди Хасан.

Амбициите му не са свързани да увеличава производството. Стремежът му е да предлага храни с отлично качество, които да се продават добре на пазара.