Има интерес към продуктите от малки семейни ферми и той расте. Все повече от градските хора се интересуват, четат и търсят  натуралното, споделя производителят Данаил Николов за Фермер.БГ.
 
Той се посвещава на животновъдството преди 15 години. С малък кредит купува първите си 150 овце. Година след година реинвестира и увеличава животните. До преди две години семейната ферма във варненското село Доброглед нараства до 600 овце от породата медночервена шуменска овца, 35 крави от българско родопско говедо и около стотина кози от калоферска дългокосместа коза.
 
„В момента обаче кравите са 50, овцете ги намалихме наполовина и козите са около 50. Основният проблем е, че липсват хора за работа. Постоянно някой трябва да ходи по институциите, да носи документи, да чертае, да пише, да доказва, да го проверяват. Това е много трудоемко и изтощаващо, но такива са правилата“, жалва се Николов.
 
 
Колегите му се сблъскват с изключително ниски изкупни цени на млякото, но при него този проблем не стои на дневен ред. Преди пет години той тегли кредит и изгражда малка мандра към фермата по Наредба 26. Нейният капацитет е 500 л мляко на ден, а инвестицията е 80 хил. лв. 
 
„Вътре преработвам само моя суровина – овче, краве и козе мляко. Произвеждам сирене, кисело мляко, извара, масло, сметана, кашкавал. Взех кредит, за да инвестирам, който обаче все още изплащам“, обяснява животновъдът.
 
 
Според него не всеки може да си позволи да направи мандра и сам да си преработва продукцията. Тя е допълнителен ангажимент, тъй като се увеличават разходите за заплати, сметки, транспорт. 
 
„Малко е илюзорно, че всичко ще е по мед и масло, като си направиш собствена мандра. Работата става повече, трябва да произвеждаш качествено, да се харесва, да се продава, да се реализира, да се договаря с търговците. Постоянно си под напрежение, за да оцелееш“, коментира производителят.
 
Той реализира стоката си на фермерския пазар във Варна, който се случва всяка събота и неделя. Там е от вече 4 години. Зарежда и няколко специализирани, млечни магазина в града. Има щанд и в Добрич на фермерски пазар всеки четвъртък.
 
„Мислил съм да направя фирмен магазин, но и това е доста трудно. Трябва да отделя допълнителни средства за продавачи и касови апарати, да регистрирам фирма, да плащам ДДС. В момента в мандрата работят двама човека, а навън са 6–8 според сезона. Работната ръка обаче не достига“, твърди стопанинът.