За да гарантирам на клиентите, че им давам истински продукти, сам започнах да преработвам месото, каза стопанинът Никола Кулов за Фермер.БГ.
 
Той е животновъд, откакто се помни. Фермата му „Под Балкана“ се намира в карловското село Васил Левски. В момента отглежда над хиляда дребни преживни овце и кози, около 150 биволи и стотина крави и телета. В стопанството е заето цялото семейство и още 4–5 човека. Кампанията тепърва започва и ще има нужда от работна ръка, обяснява Кулов.
 
 

Цехът за месо заработи преди месец и половина

В началото на годината потомственият каракачанин отваря вратите на собствен цех за преработка на месо. На тази крачка се е решил, след като известно време е работил на ишлеме, но се е сблъскал с некоректни преработватели. За да гарантира истинско качество на продукцията си, животновъдът решил да направи транжорна, за да затвори кръга.
 
Реализирането на проекта му отнема малко над година и около 100 хил. лв. инвестиции. Не е ползвал евросубсидии. Теглил е банков заем, закупил е нови машини, получил е одобрение от Българската агенция по безопасност на храните. Разчитал е на съдействие от фондация „Биоселена“ по отношение на насоки, проектиране, изграждане, реклама. 
 
В момента в производството на месни продукти е зает само един човек. Цехът е малък и работи веднъж или два пъти в седмицата. Иначе капацитетът на машините е да преработват над тон месо на ден. За в бъдеще, ако се разшири пазарът, Кулов планира да увеличи и работната ръка, и продуктите. 
 
В цеха той преработва месо от всички животни, които отглежда в стопанството – овце, кози, биволи, крави. Като готова продукция изкарва на пазара саздърми, буркани с месо, суджуци от говеждо и биволско месо. 
 
Продава ги на фермерския пазар всяка сряда пред Министерството на земеделието в София. Има още по един фирмен магазин в Пловдив и в стопанството. Засега продукцията и продажбите не са толкова големи, че да търси големи вериги за доставка, обяснява животновъдът. 
 
 
 

Преди 4 години фермата се сдобива с демонстрационен център за мляко

Демоцентърът е създаден по българо-швейцарски проект „За Балкана и хората”. В него потребителите могат да видят как се случва преработката на мляко в реално време. Най-голям е интересът през лятото, когато хората се отбиват от магистралата край Пловдив и специално минават през подбалканския път.
 
По този проект Кулов изгражда и минимандра. Тя е с капацитет да преработва 300 л. мляко наведнъж, а инвестицията се изчислява на 70–80 хил. лв.
 
Цехът за месо също е направен на същия този демонстрационен принцип. Оставено е достатъчно пространство, за да се вижда как се работи вътре и на какво ниво е хигиената, обяснява идеята си животновъдът. 
 
 

Доилната зала за биволи намалява работната ръка

В началото Кулов и семейството му са доили по стария начин. След като създават демонстрационната зала и започват преработката на мляко, те правят и доилна зала за биволи. Тя е взета втора употреба от Германия, а инвестицията им струва 60–70 хил. лв. Иначе една чисто нова зала струва над 100 хил. лв., а с изграждането отива към 200 хил. лв., споделя своя опит стопанинът.
 
Благодарение на доилната зала той успява да намали работната ръка – с един, даже двама доячи по-малко. Хигиената в залата е на по-високо ниво, защото веднага след като се издои, до 1–2 минути млякото се изпомпва със специални филтри. Така то не се умирисва, а всичко се случва по-чисто и бързо, гордее се животновъдът. 
 

Дали следващата стъпка ще е производството на моцарела?

За Кулов не е проблем да вземе машини, да ги монтира и да започне да прави моцарела. Той обаче се страхува от липсата на работна ръка. Всяка нова дейност изисква хора, а в България няма подходящи кадри в селското стопанство. Работната ръка е най-големият проблем, с който се сблъсква стопанинът. Той вижда светлина в тунела, ако се даде възможност на чужденци да идват да работят у нас.
 
Тази година Кулов планира да кандидатства по мярка 16.4 „Сътрудничество за участниците по веригата за доставки“ по Програмата за развитие на селските райони. Целта му е да закупи по-голяма хладилна витрина и превозно хладилно средство. Мисли да се съсредоточи върху двата цеха – за мляко и месо, и да инвестира в тях.