Удължаването на сроковете за заявяване на директни плащания в кампания 2019 вече е официално узаконено със задна дата от 15 май.

По-дълга кампания за директните плащания – защо се наложи?

„Държавен вестник“ публикува днес дългоочакваната от земеделските стопани промяна в Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания.

Едното изменение гласи, че през 2019 г. срокът за подаване на заявления за директни плащания е до 23 май.

Според друг текст срокът за извършване на промени в заявленията и в приложените документи, включително добавяне на допълнителни схеми и мерки, както и земеделски парцели или животни по заявените схеми и мерки, е до 10 юни.

Периодът за подаване на заявления със санкция е 25 календарни дни след датата 23 май на удължения редовен срок или до 17 юни включително

Както Агри.БГ писа, кампания 2019 по директните плащания започна на 1 март, но до средата на април фермерите се сблъскваха с редица независещи от тях проблеми.

Те бяха свързани главно с непълни функционалности на електронната система ИСАК, които не позволяваха проверки и приключване на заявленията.

За първи път земеделското министерство обяви намерението си за удължаване на кампанията преди две седмици. По данни на ведомството към 13 май са подадени 93 100 заявления за директни плащания за 2019 г. с обща очертана площ около 3,6 млн. хектара или 36 млн. дка. 

Предвиденият финансов ресурс за директни плащания за тази година е около 1,5 млрд. лева.