До края на декември до българските фермери ще стигнат 1,7 млрд. лв. Програмата на Фонда е много натоварена, на практика всяка седмица предстоят различни плащания, увери земеделският министър Десислава Танева в ефира на bTV.

Васил Грудев: На 16 октомври идва помощта по COVID 1

На 16 октомври 32 500 фермери ще получат плащането по кризисната мярка COVID-1. На 19 октомври се продължава с първия транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1), а на 26 октомври – по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3).

Десислава Танева: „Следващата година трябва да е обичайната, както досега. 2021 г. ще бъде преходен период и всички плащания ще са по познатата рамка.“

По индикативен график за директните плащания за Кампания 2020 през ноември се предвижда плащане на отстъпката от газьола, през декември са базовите ставки за плащане на площ и годината завършва с пари за необлагодетелстваните райони преди Коледа. 

Преди дни стана ясно, че най-чаканото плащане – това по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), ще е по-рано от обикновено и ще се случи в периода 10 – 15 декември 2020 г. 

„Тази година във връзка с COVID-19 и сушата имаме отворени допълнителни финансови мерки – над 20 броя. Част от тях се оказаха много сполучливи. Те могат да се развиват в тази посока, като например да мотивираме преработвателите да изкупуват българска продукция“, заключи ресорният министър.