Без помощта на Националната агенция за насърчаване на инвестициите IDAL щяхме да банкрутираме още преди години. Получавам по 50 цента за всеки килограм картофи, който изнасям, сподели ливанският производител Алберт Томе за Агри.БГ.

Фермери от Ливан търсят пазар у нас

С него се срещнахме на специализирано изложение на аграрни и хранителни стоки в София. 

„Можем да ви осигурим всякакви плодове и зеленчуци, от които се нуждаете. Вярно е, че имаме еднакви сезони, но когато вие имате слаба реколта от картофи или прекалено високи цени например, можете да внасяте от Ливан“, убеден е земеделецът.

Той се занимава с картофопроизводство от 1993 г. Наследил е семейният бизнес, като баща му е продавал само в Ливан. След като поема щафетата, Алберт се насочва към експорт в страните от Персийския залив. Днес изнася и за Русия, Украйна, Кипър, Румъния. България е следващата му дестинация.

„За първи път съм в София заради изложението. Пред две години и половина посетих и Варна, за да посрещна Нова година. Сега искаме да правим бизнес с България“, каза Алберт.

Той произвежда около 5 000 тона картофи на декар. Общо обработва 500 дка, като притежава 100 дка от тях, а останалите 400 дка са под наем. Сади картофите два пъти в годината. Първите са през януари, а реколтата се прибира през април и май. Вторите се садят през март и се реколтират през юли и август. 

„Имам голяма фабрика за пакетиране в Ливан. Цялата ми продукция е сертифицирана с Global G.A.P. Обирам реколтата, пакетирам я и я изнасям по море. Много малка част продавам в Ливан“, обяснява своето решение ливанецът.

По думите му той и неговите колеги имат добра комуникация с тяхното земеделско министерство. Функционират и различни асоциации, в които членуват главно по-малки производители.

„Единственият ни проблем са високите цени на горивата, които използваме за извличане на водата от земята и напояване на насажденията през лятото“, категоричен е Алберт.

За разлика от българските фермери ливанските им колеги не получават субсидии от държавата. За сметка на това за всеки килограм, който изнасят, получават парично възнаграждение от органа за инвестиционно развитие на Ливан – IDAL. Тя е създадена през 1994 г. и пряко докладва на премиера.

„Целта на националната агенция е да привлича и задържа инвестициите в страната. Освен това тя отговаря за активното популяризиране и маркетинг на ливанския износ, включително селскостопанските и агроиндустриалните продукти“, обяснява ливанецът.