Имах толкова много клиенти, че трябваше да създам мол за плодове и зеленчуци. Той е на два етажа и е разположен в Южен Бейрут. Бях първият, който направи нещо такова в Ливан, гордее се Фади Ал Хабра пред Агри.БГ.

Ливан иска наши агростоки

Фади се занимава със земеделие вече 24 години. Името на неговата компания е добре познато из цялата страна. Има магазини почти навсякъде. За него работят близо 200 служители. Произвежда всякакви плодове и зеленчуци, както и изкупува продукция от други фермери, помагайки на цялата общност.

„Фермерите в Ливан се опитват да си помагат взаимно. Не могат да си позволят да правят компромис с качеството, защото в противен случай ще спрат да изкупуват от него и това е лош имидж“, обяснява ливанецът.

За разлика от българските си колеги ливанските фермери нямат проблем с работната ръка. Най-голямата трудност за Фади е пакетирането и експортът. Той определя средата там като много конкурентна. 

„Има толкова много плодове и зеленчуци, обработваема земя и фермери в Ливан. Цените са ниски, а качеството все повече се подобрява, количеството се увеличава. На същата, дори по-ниска цена ние можем да предлагаме по-добро качество в Европейския съюз“, убеден е ливанският предприемач.

Фади изнася из целия Среден изток, очаква скоро да сключи договор с голяма хранителна верига в Румъния. Такава е и идеята на първото му посещение в България. По думите му той може да предложи стока, която липсва на нашия пазар, като бадеми, сорт кайсия, която е зелена на цвят и сладка на вкус, сорт череши.

Фермерът определя комуникацията с ливанското земеделско министерство като горе-долу добра. Той изразява съжаление, че то не помага достатъчно на фермерите и те не взимат никакво финансиране, както е в страните членки на ЕС.  

„Очакваме поне половината от това, което вие получавате от ЕС. Да получим помощ със земята, с водата. Сега всичко е за сметка на фермера. Всичко идва от нашия джоб“, допълва неговият колега Мухидин Аладин.

По думите им ливанските производители очакват от България да си помагат взаимно. Те дадоха за пример български фирми, които вече стъпиха на пазара не само в Ливан, а и Южна Арабия и Обединените арабски емирства.