Смъртността при пчелите е доста висока, каза Петър Младенов, председател на пчеларско дружество “Димитър Балев” - Видин, цитиран от радио „Фокус“. По думите му, причините са комплексни. Една от тях е наличието на кърлеж, причиняващ заболяването вароатоза. Сред причините е и неправилното третиране с ветеринарномедицински препарати срещу заболяването.

 

„Има проблем - има наличие на вароатоза, и то в доста сериозни количества. Има в значителна степен и некомпетентност сред колегите и неедновременно третиране против паразита”, добави производителят. По думите му, видинското пчеларско дружество не разполага с точна статистика за смъртността, причинена от вароатозата, но процентът е сериозен и тепърва ще се увеличава. Причината е, че пчелите вече са навлезли в зимния период.

 

Ако това е станало, докато те са били опаразитени с кърлежа, напролет кошерите ще бъдат празни. Петър Младенов добави, че все още не е късно производителите да вземат мерки. Това може да стане с помощта на оксалова киселина. „Това е мероприятие, което е последната спасителна сламка. То се извършва през ноември и декември при температури около 5 градуса”, добави Петър Младенов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!